top of page

ПРОЕФЕКТНО ДО ГРАНТОВИ

И ДО ВЕШТИНИ ЗА ПОДОБРИ ЛУЃЕ НА РАБОТА И ДОМА

ПОБАРАЈТЕ ИНФОРМАЦИЈА НА
 +389 70 355 095​
info@proefekt.mk
СПЕЦИЈАЛЕН ПРИЛОГ НА ПРОЕКТОРАТ ЗА ГРАНТ ПОВИЦИ ЗА СОЦИЈАЛНИ ПРЕТРИЈАТИЈА
Weaving Threads

Објавено: 8 мај 2022

Активни конкурси за социјални претријатија

 

1. The School Enterprise Challenge е меѓународна деловна програма за училишта што ја води образовната добротворна организација Teach A Man to Fish. Подобни се само основни училишта, средни училишта и технички/стручни колеџи (универзитетите немаат право да аплицираат). Крајните рокови за поднесување на проектот се 22 јуни, 22 август и 22 ноември 2022 година. Повеќе тука: https://www.schoolenterprisechallenge.org/about/about-the-programme

2. Номинации за награди на Светскиот самит (WSA) и наградите на WSA Young Innovators (млади социјални претприемачи на возраст под 26 години) за дигитални иновации со високо социјално влијание се прифаќаат од компании, организации или поединци. Крајниот рок за аплицирање 1 септември 2022 година. Повеќе тука: https://wsa-global.org/contest/

3. Global Counsel им помага на непрофитните организации и малите профитни организации со силни цели засновани на вредности со прашања поврзани со адресирање на политики во областа на климатските промени, одржливоста и енергијата. Можат да аплицираат добротворни организации, невладини организации, образовни институции, фондации и социјални претпријатија. Процесот на аплицирање трае до 15 мај 2022 година и може да се аплицира на следниот линк https://event.global-counsel.com/social-impact-programme-apply

 

4. Глобалниот фонд за адаптација базирана на екосистем (EbA) на IUCN и UNEP и поддржува зголемување на иновативните пристапи за адаптација заснована на екосистем за да се зголеми отпорноста на заедниците против влијанијата на климатските промени. Фондот е отворен за грант поддршка од 50 – 250.000 УС$. Максималното времетраење на проектот е 36 месеци. Крајниот рок за аплицирање е 15 јули 2022 година на следниот линк: https://globalebafund.org/how-to-apply/

5. Натпреварот за граѓанско претприемништво (CEC) ги поканува претприемачите од целиот свет да поднесат иновативни одговори и идеи за решавање на Целите за одржлив развој (SDGs) на OОН. Крајниот рок за пријавување е 15 септември 2022 година. Повеќете за конкурсот овде: https://www.entrepreneurship-campus.org/about-the-competitions/

6. Центарот за социјално претприемништво Милер прифаќа апликации за акцелераторска програма фокусирана на социјални претпријатија кои сакаат да презентирам окажат докажан модел на влијание. Програмата е наменета за етаблирани социјални претприемачи кои директно им служат на луѓето кои живеат во сиромаштија кои страдаат несразмерно од климатските промени (одржлива енергија, достапност на одржливо управување со вода и санитација и климатски паметно земјоделство). Можат да аплицираат  сите непрофитни, профитни или хибридни социјални претпријатија. Крајниот рок за аплицирање за претстојниот акцелератор е 30 јуни 2022 година. Линк тука: https://www.tfaforms.com/4846962

 

7. Philip Henman Trust, дава грантови за развојни организации за проекти кои обезбедуваат трајно корисно влијание за луѓето, заедниците или околината на која сака да им помогне. Поддршката е вообичаено помеѓу 3- 5 илјади фунти годишно, со максимален вкупен износ од 25 илјади фунти. Крајниот датум за пријавување е 10 септември 2022 година. Повеќе детали овде: https://www.djclark.com/pht/long.html

 

8. InsuResilience Solutions Fund (ISF) бара проекти за осигурување на климатски ризик со фокус на земјоделството. Фондот воспостави посебен прозорец специјално за производите за осигурување од климатски ризик кои ги надополнуваат климатските паметни земјоделски практики и промовираат биолошка разновидност. ISF обезбедува кофинансирање засновано на грантови до 2,5 милиони евра, но бара усогласување со финансирањето на грантот (во натура и/или како финансиски придонес). Подобноста се протега на приватни и јавни организации лоцирани. Крајниот рок за аплицирање за концепт белешки е во текот на 3тиот квартал (јули-сеп 2022 г). Повеќе тука: https://www.insuresilience-solutions-fund.org/call-for-proposals

 

9. Thought for Food Foundation Challenge ги поканува иноваторите и претприемачите од сите делови на светот да поднесат локални релевантни решенија кои се однесуваат на широк спектар на итни предизвици низ синџирот на вредност на храната и земјоделството. Еден добитник на Големата награда ќе добие 30 илјади УСД за да ги искористи за целите на нивниот проект. Учесниците се приклучуваат како тимови од 2-5 со членови на возраст од 18-40 години. Идеите за проект треба да се поднесат до 3 јуни 2022 година. Повеќе тука: https://tffdigitallabs.org/challenges/tff-challenge-2022

 

10. Светската туристичка организација на Обединетите нации (UNWTO) се обидува да ги пронајде најиновативните стартапи кои работат на унапредување на Целите за одржлив развој на ООН. Туристичките стартапи треба да придонесат за една од шесте цели: Вклучување на локалната заедница; Зелени и сини економии; Еколошко и одржливо создавање капитал; Tourism Tech for Good; Туристичко образование; Зајакнување на жените. Победниците ќе добијат пехар и сертификат. Апликациите треба да се поднесат до 30 јуни 2022 година. Линк за повикот: https://www.unwto.org/unwto-awake-tourism-challeng

 

11. Mitsubishi Corporation и NYK Line бараат стартапи за стартап камп за стартување со фокус на транзицијата кон чиста енергија и одржливост преку декарбонизација. За време на 3-месечната акцелераторска програма, избраните стартапи добиваат практично менторство, основно финансирање и пристап до глобална мрежа на инвеститори со крајна цел зголемување на нивните бизниси. Крајниот рок за аплицирање е 10 јули 2022 година. Линк за пријавување: https://www.startupbootcamp.com.au/programs/decarbonize

12. Повик за грантови на EaSI (ESF+) „Социјални иновации за праведна зелена и дигитална транзиција“ (Рок: 2/08/2022) https://tinyurl.com/soc-inov-22

 

 

Постојано отворени конкурси 

​​​​​

Во делот на поддршки за социјалните претпријатија приредуваме и листа на постојано отворени конкурси за грант поддршка и т.н. предизвици.

​​ 

1. Глобалниот фонд за иновации (ГИФ) - предлог проекти за иативни и економични решенија кои се однесуваат на кој било голем предизвик за развој (вклучувајќи енергија, пристап до вода, земјоделство и риболов) во која било земја или во повеќе земји од светот во развој. (Рок: отворен) https://www.globalinnovation.fund/apply/steps/understanding-the-application-process/

2. Фондација Draper Richards Kaplan - почетна поддршка за социјални претпријатија (Рок: отворен). https://www.drkfoundation.org/apply-for-funding/submit-an-application/

​​​

3. Фондација за садење овошни дрвја (Fruit Tree Planting Foundation) - Помош за овошни насади. FTPF нуди саден материјал и техничка помош за воспоставување овошни насади што ќе се користат за добротворни цели. (Рок: отворен)  https://www.ftpf.org/apply

​​​

4. The Development Related Infrastructure Investment Vehicle  (Инвестициско возило за инфраструктура поврзано со развојот) (DRIVE) е програма на холандска поддршка за инфраструктурни проекти во областите на вода; клима; безбедност на храна; и сексуално и репродуктивно здравје и права. (Рок: отворен) https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/how-apply-drive

​​​

5.USAID - развој на иновативни вложувања (DIV). DIV спонзорира развој на иативни вложувања (ДИВ) за идентификување, развој, тестирање и размерување на иативни пристапи во развојот. (Рок: отворен) https://www.usaid.gov/div

​​​

6. Глобален фонд за фондации во заедницата (Global Fund for Community Foundation -GFCF прифаќа концепти насочени кон зајакнување и поддршка на приодите за филантропија во заедницата. (Рок: отворен) https://globalfundcommunityfoundations.org/what-we-do/grants/apply-for-a-grant/

​​​

7. Вода за сите (Aqua for All) - пристап до вода и санитарии - Има за цел да го олесни одржливиот пристап до вода и санитарии и затоа бара концептни белешки за решенија за предизвиците со вода. (Рок: oтворен) https://aquaforall.org/news/apply-now/

​​

8. Корпоративна фондација ENGIE - Грантови за подобрен пристап до енергија од загрозените заедници. (Рок: отворен) https://fondation-engie.com/soumettre-un-projet/  

​​​

9. Фондација Soest Third World Group - Проекти за развој од мал обем за вода, земјоделство, аквакултура и други потреби на многу сиромашните. (Рок:отворен) https://www.derdewereldgroepsoest.nl/dwgs25/index.php/project-application.html

УСЛУГИ ЗА ПРОЕФЕКТ за пишување на предлог проекти:

1. ОБУКИ ЗА ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (од 170- 250 евра од учесник за обуки од 2 - 5 дена обука + 0.5-1 ден менторска поддршка. Во периодов имаме и онлај Обуки и големи попусти од 10 до 35% . Пријавете се на следниот линк: https://forms.gle/CC9jyYmF8s182QQF9 

 

2. ГРАНТ АКАДЕМИЈА - 5-8 недели грант академија за пишување проекти со вкупно 16 сесии + 5 менторски сесии (вкупно 55 часа работа или 8.5 консултантски денови). Котизација 39.950 мкд, за рано пријавување и 29.990 мкд  Пријавување на https://tinyurl.com/letna-grant-akademija-2022  

3. КОНСУЛТАНТСКО ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ - Доколку имате потреба од експертиза за развој и пишување на предлог проекти за грант и подготвување на целокупната документација за аплицирање во програмата Хоризинт Европа, следете го овој линк и одредете ја соодветната грант програма : https://tinyurl.com/grant-proposals-writing

 

4. МОНИТОРИНГ НА ПОВИЦИ и АУТСОРСИНГ НА ПИШУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ И МЕНАЏИРАЊЕ ПРОЕКТИ меѓу ПроЕфект и Вашата организација. Со потпишувањето договор, Проефект се обврзува за мониторинг на грантови, пишување предлог проекти, спроведување на дел на консултантските и други задачи во реализацијата на добиениот проект. Пријавете се за оваа услуга на следниот линк: https://tinyurl.com/monitoring-na-grantovi

Повеќе информации можете да добиете на мобилен 070 355 095 или да испратите е-мејл на: info@proefekt.mk

bottom of page