ПРОЕФЕКТНО ДО ГРАНТОВИ

И ДО ВЕШТИНИ ЗА ПОДОБРИ ЛУЃЕ НА РАБОТА И ДОМА

ПОБАРАЈТЕ ИНФОРМАЦИЈА НА
 +389 70 355 095​
info@proefekt.mk
ПРОЕКТОРАТ ЗА ФЕВРУАРИ 2021
Во очекување  на новите грант програми на ЕУ 2021-2017, февруарскиот ПРОЕКТОРАТ донесува само 70  активни конкурси за грант поддршка 

ПРОЕКТОРАТ за месец февруари 2021 претставува 70 активни конкурси за грантови и тоа 45  конкурси од различни донаторски програми (IPA II/III, COSME, Horizon 2020/Europe, Erasmus/+, други донаторски агенции, амбасади, регрант програми, итн). 

Во овој преглед има и 17 повици за социјални претпријатија, а ќе може да се видат и 8 повици за мали и средни претпријатија и за стартапи. 

Доколку сакате да се запознаете и подетално со овие повици, бидете дел од бесплатниот онлајн кус семинар на 4 февруари 2021 од 17:30 -19:00. Пријавување во ZOOМ сесијата овде: https://tinyurl.com/proektorat-4januari-2021

Другите сервиси на ПроЕфект за развој и спроведување предлог проекти (експертско пишување на проекти и Обуки за подготовка на предлог проекти за грант поддршка) можете да ја видите на крајот на овој преглед! 

Copy of ПРОЕФЕКТ со рака (1).png

Ова е актуелната листа со повици за доделување грантови во рамките на овој преглед:

1. Повик за поднесување проекти апликации за IFREE програма за мали грантови за поддршка на истражувањатА и образованието во експерименталната економија. (Рок: 01/02/2021) https://ifreeweb.org/research/the-ifree-small-grants-program/

 

2. Повик на MOTOROLA SOLUTIONS FOUNDATION за проекти за 2021 (Рок: 01/02/2021) https://www.motorolasolutions.com/en_us/about/company-overview/corporate-responsibility/motorola-solutions-foundation.html

​3.  Повик за предлог проекти за грантови од Вишеград Фонд - 3 грант програми (рок: 1/02/ 2020). https://www.visegradfund.org/apply/grants/visegrad-grants/

4.  Повик на Fondation Ensemble:  Мали грантови за загрозени животни (Рок: 1/02/2021) https://www.fondationensemble.org/en/submit-proposal/threatened-animal-species-fund/intro-calendar/

 

5. Европската комисија повик за предлог проекти за соработка во врска со имотни деликти(Рок: 4/02/2021) https://tinyurl.com/property-crimes-ec-call

 

6.  Повик на Спенсер фондација за големи грантови за истражување на образовни програми (5/02/2021) https://www.spencer.org/grant_types/large-research-grant

 

7.  Повик на Бирото за демократија за човекови права и труд (САД) за  фондот за глобална еднаквост 2020 година (5/02/2021)   https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330192

 

8. ЕУ повик за проекти за грантови за поддршка на реформите во шумарството – МК (5/02/2021) https://tinyurl.com/reforms-forestry-mk

 

9. Повик: Акцелераторска програма на GlobalGiving: Покана за Непрофитни организации да остварат успех за краудфиндинг (донации на помали износи од поголем број на поединци) (Рок:05/02/2021) https://www.globalgiving.org/accelerator/

10. ЕУ ИПА2- Прекугранична програма МК-АЛБ (Рок: 15/02/2020) https://bit.ly/2HbvD9p

11. Нов повик: RCC FUTOURISMO натпревар иновативни дигитални решенија што ќе помогнат во ублажување на негативното влијание на пандемијата COVID-19 во силно погодениот сектор на туризам. (Рок: 23/02/2021) https://www.rcc.int/futourismo?fbclid=IwAR3XNsvxH5GuF-A3bGmBkkP7qJvHaLcavUij3XOdL3cvbGXyAlBU4rvOVlg

12.  Повик на ISFP: за кофинансирање на проекти од област со борба со сајбет криминалот и борбата со сексуална злоупотреба на дец (Рок: 25/02/2020) https://tinyurl.com/y49os76q

13. Нов Повик: BirdLife International за поддршка на одржливото управување во речните сливови / биодиверзитет на слатка вода“ (Рок: 26/02/2021) http://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/news/call-letters-inquiry-small-grants-balkans

​​

14.Фондот за зачувување на видовите Мохамед бин Зајед (Рок:28/02/2021)  https://www.speciesconservation.org/grants/

15. Goethe Institute: I-PORTUNUS за кофинансирање на проекти во областа на музика и литературниот превод  (Рок: 28/02/2021)  https://www.i-portunus.eu/

16. МИСИЈА НА САД во НАТО: Борба против дезинформациите (Рок: 28/02/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330156

17. L’OCCITANE фондација за проекти за зачувување на биодиверзитетот (Рок: 28/02/2021) https://fondation.loccitane.com/2021-2022-call-for-projects-0

18. Нов повик: EYF ПОВИК ЗА КОФИНАНСИРАЊЕ НА ПИЛОТ АКТИВНОСТИ НА МЛАДИНСКИ НВО (Рок: 28/02/2021) https://www.coe.int/en/web/european-youth-foundation/pilot-activity

19. Нов повик: Спенсер фондација за мали грантови за истражување во образованието (Рок:1/03/2021)  https://www.spencer.org/grant_types/small-research-grant

20. Нов повик: Доброволен фонд на Обединетите нации (Рок: 1/03/2021) https://www.ohchr.org/en/issues/torture/unvft/pages/index.aspx

21. Нов повик: Civica Mobilitas Конкурс за поддршка на АКЦИСКИ ГРАНТОВИ (Рок: 3/03/2021) https://civicamobilitas.mk/povici/cm-akt-06/

22. Нов повик: Советот на Европа објавува повик за грантови „Поддршка за локални самоуправи и/или граѓански организации за борба против говор на омраза“ (Рок: 6/03/2021) https://tinyurl.com/1h1g9md7

23. Нов повик: EKOenergy - Проекти за соларна и енергија на ватерот во земјите во развој (Рок: 7/03/2021) https://www.ekoenergy.org/call-for-climate-projects-january-2021/

24. Нов повик: USAID во MK, Нова програма за развој на филантропијата во Мк, Partnerships for Giving Activity (Рок: 8/03/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=331046

25.  Повик на Француското министерство за Европа и надворешни работи за младински проекти VII (Рок: 10/03/2021) http://bit.ly/3nVVlim

26. Нов повик: Wellcome Trust повик за аплицирање во Фондот за отворено истражување (Рок: 12/03/2021) https://wellcome.org/grant-funding/schemes/open-research-fund

27. Нов повик: Wellcome Trust повик за аплицирање за колаборативни акции во науката (Рок: 16/03/2021) https://wellcome.org/grant-funding/schemes/open-research-fund

28. Нов Повик: ФИТР - Инструментот за поддршка –  Кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст.(Рок: 6 април 2021). https://fitr.mk/zabrzan-ekonomski-rast/

29. Ekhagastiftelsen Фондација распишува  повик за грантови за промовирање

на човековото здравје (Рок: 20/05/2021) http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/tidplan.shtml

​​

30.  Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Владеење на правото и отчетност, Граѓанско учество, Сајбербезбедност и дезинформации, Развој на млади и Зајакнување на жени, Заштита на животната средина) (Рок: 01/06/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330579

31. Најава од ФИТР: Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ (во втор квартал – април-јуни 2021). https://fitr.mk

32.  Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Претприемништво и иновации;

културата и уметноста; Разновидност и зајакнување на младите и на маргинализраните заедници;

Демократски процеси и вредности; Зајакнување на отпорноста против дезинформации;

Заштита на животната средина; и евроатланска интеграција

(Рок: 30/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330565  

34. Invivo Quest: Програмата за иновации InVivo за забрзување на технолошките и еколошките транзиции во АгФуд за надминување на предизвиците на климатските промени додека го хранат светот! (Рок: Отворен) https://www.invivoquesteurotour2020-2021.com/

​​

35. The National Geographic Society неколку конкурси- КОВИД-19 Фонд за далечинско учење за итни случаи за едукатори (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​

36. The National Geographic Society неколку конкурси- - Фонд за итни случаи КОВИД-19 ЗА ИНАРИ (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​

​37. OTF Повик за апликации за Фондот за прототип на заедницата (Рок: отворен) https://www.opentech.fund/funds/community-prototype-fund/

​​​

38. CIVICA Mobilitas 3: Повик за мали грантови (Рок: отворен до 30. јуни 2022) https://civicamobilitas.mk/povici/cm-mak-02/

39. ​​​Програма за мали грантови за јавна дипломатија за непрофитни организации на Канцеларијата за јавни работи  при мисијата на САД во НАТО (САД-НАТО) (31/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330518

40. БТД: Поддршка на „Западен Балкан 6“ за зајакнување на слободата на медиумите и борба против домашно и родово насилство (Рок: 15/10/2021) https://www.gmfus.org/support-western-balkans-6-strengthening-media-freedom-and-fighting-domestic-and-gender-based

41. Повик - Hate Speech International: за медиумски професионалци со проекти за истражување на говор на омраза, криминал од омраза и / или екстремизам (отворен) https://www.hate-speech.org/about/grants/

​​​

42. Повик на Јапонска амбсада во Скопје за активистички и проекти за безбедност на луѓето ( Grass Roots and Human Security Projects (GGP)) (Рок: отворен) https://www.at.emb-japan.go.jp/mk/en/40_bilateral/020_ggp/021_ggpintroduction.html

​​

43. Повик: BCSDN Повик за предлог проекти за грантови за адхок поддршка (Рок: Отворен до 30 јуни 2021) http://www.balkancsd.net/bcsdn-announces-a-call-for-proposals-for-ad-hoc-support-grants-2/

​​

44. Повик - предлог проекти на ЕЕД (The European Endowment for Democracy)

(Рок: Отворен) https://goo.gl/spQWLR

​​

Програмата Еразмус+ на ЕУ поддржува проекти, партнерства и настани во

областа на образованието, обука, млади и спортот, ги има следните отворени повици:

1. Еразмус+ Акредитација во областа на младите (Рок: 31/12/2021) https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/calls/2020-erasmus-accreditation-youth

Повеќе на следниот линк: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

​Програмата COSME ги поддржува малите и средните претпријатија во делот на поттикнување на конкуретноста. Ова се отворените повици во COSME:

1. Стратешки сојузи за навлегување на напредните технологии во Мали и средни претпријатија (МСП) (Рок: 02/02/2021)   https://tinyurl.com/cosme-it

2. Eропска програма за извонредност на кластерите со шема ClusterXchange што ги поврзува екосистемите и градовите (Рок: 02/02/2021) https://tinyurl.com/cosme-clusters

3. Прифаќање на иновации и дигитализација во туристичкиот сектор (COS-TOURINN-2020-3-04) (Рок: 11/02/2021)  https://tinyurl.com/cosme-tourism

4. Брокер за набавки за иновации: Креирање поврзувања за олеснување на јавните набавки на иновации (Рок: 25/02/2020) https://tinyurl.com/cosme-25-02

Дополнително само 1 грант конкурс за поднесување предлог проекти кои е отворени во рамките на Horizon 2020-Рамковната програма за истражување и развој на ЕУ  (За кои ќе Ви треба најaва со EU Login):

 

1. Проекти од мал обем на фондот за иновации (Рок: 10/03/2021) https://tinyurl.com/h2020-10-03-2021

 

Објавуваме 8 повици за грантови за мали и средни претпријатија и за стартапи, кои се регрант програми на H2020 или на други Европски проекти. Поместуваме и еден предзвик. Ова е листата која е отворена сега за отворени конкурси до март 2021:

 

 1. Повик:  NGI Истражувањето оди до стандардизација (Рок: 1/2/2021) https://assure.ngi.eu

 

2.  Повик: Европската федерација на центри за информациски видени иновации  (Рок: 8/2/2021) https://euhubs4data.eu/1st-open-call/

​3. EuRopEAn Инкубатор за доверливи и безбедни информациски вредносни синџири (Рок: 15/2/2021) https://reach-incubator.eu/docs/Guidelines_for_Applicants_OC1.pdf

 

4. Паметно и здраво стареење преку луѓе кои се занимаваат со системи за поддршка (Рок: 28/2/2021) https://shapes2020.eu/open-calls/call-1/

 

5.  повик: Самоодржливи прекугранични кориснички експерименти за кибер-физички систем за градење капацитети меѓу заинтересирани страни во Европа (Рок:1/03/2021) https://smart4all-project.eu/

 

6. Зголемување на иновациите за дијагностика, превента и надгледување на COVID-19 (Рок: 31/3/2021)  http://www.inno4cov19.eu/open-call/

 

7. Поврзување на точките за ослободување на иативниот потенцијал за дигитална трансформација на европскиот земјоделско-прехранбен сектор (Рок: 28/07/2021)  https://www.smartagrihubs.eu/portal/open-call

 

8.  Предизвик: можност за финансирање од Иновативниот производствен центар за соработка и истражувања (Рок: отворен) https://www.imcrc.org/apply-now/

9. Нов повик (можност) : WBIF грантови/инвестиции во удели на компании во областите енергија, животна средина, социјала, транспорт, дигитална инфраструктура, како и инфраструктурни проекти за развој на приватниот сектор (Рок:  отворен (за годишни или двогодишни предлог проекти) https://wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant

 

Во делот на поддршки за социјалните претпријатија приредуваме листа на 17 конкурси за грант поддршка и т.н. предизвици.

​​

 1. Le Studium-грантови за истражување во Франција (Рок: 11/02/2021) 

2.  Меѓународна иницијатива за климаta(IKI) мали грантови ((Рок: 12/02/2021) https://www.international-climate-initiative.com/en/project-funding/information-for-applicants/iki-small-and-medium-grants/iki-small-grants?iki_lang=en

 

3.  Натпревар на идеи за почетници на Научен парк Грац  (Рок: 28/02/2021)  https://www.sciencepark.at/idea-competition/

 

4.  King Baudouin Foundation — Fonds Ernest Solvay (Рок: 15/03/2021) https://www.kbs-frb.be/en/Activities/Calls/2021/20201201_Solvay_IT

 

5. NextWorldNow Community Investments — Грантови во заедницата 2021  (Рок:31/03/2021)  https://sites.google.com/site/nextworldnowcommunity/community-request-application

 

6. Common Fund for Commodities — Поддршка за развој на пазарни продукти (Рок: 15/04/2021) http://www.common-fund.org/call-for-proposals/  

 

7. Lawrence Foundation — Грантови за животна средина 2021 година (Рок: 30/04/2021) https://thelawrencefoundation.org/application-process/

 

8. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Water Award (Рок: 30/04/2021) https://suqia.ae/awards

 

9. Глобалниот фонд за иновации (ГИФ) - предлог проекти за иативни и економични решенија кои се однесуваат на кој било голем предизвик за развој (вклучувајќи енергија, пристап до вода, земјоделство и риболов) во која било земја или во повеќе земји од светот во развој. (Рок: отворен) https://www.globalinnovation.fund/apply/steps/understanding-the-application-process/

 

10. Фондација Draper Richards Kaplan - почетна поддршка за социјални претпријатија (Рок: отворен). https://www.drkfoundation.org/apply-for-funding/submit-an-application/

 

​11. Фондација за садење овошни дрвја (Fruit Tree Planting Foundation) —  - Помош за овошни насади. FTPF нуди саден материјал и техничка помош за воспоставување овошни насади што ќе се користат за добротворни цели. (Рок: отворен) https://www.ftpf.org/apply

​​

12. The Development Related Infrastructure Investment Vehicle  (Инвестициско возило за инфраструктура поврзано со развојот) (DRIVE) е програма на холандска поддршка за инфраструктурни проекти во областите на вода; клима; безбедност на храна; и сексуално и репродуктивно здравје и права. (Рок: отворен) https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/how-apply-drive

​​

13. USAID - развој на иативни вложувања (DIV). DIV спонзорира развој на иативни вложувања (ДИВ) за идентификување, развој, тестирање и размерување на иативни пристапи во развојот. (Рок: отворен) https://www.usaid.gov/div

​​

14. Глобален фонд за фондации во заедницата (Global Fund for Community Foundation -GFCF прифаќа концепти насочени кон зајакнување и поддршка на приодите за филантропија во заедницата. (Рок: отворен) https://globalfundcommunityfoundations.org/what-we-do/grants/apply-for-a-grant/

​​

15. Вода за сите (Aqua for All) - пристап до вода и санитарии - Има за цел да го олесни одржливиот пристап до вода и санитарии и затоа бара концептни белешки за решенија за предизвиците со вода. (Рок: oтворен) https://aquaforall.org/news/apply-now/

16. Корпоративна фондација ENGIE - Грантови за подобрен пристап до енергија од загрозените заедници. (Рок: отворен) https://fondation-engie.com/soumettre-un-projet/

17. Фондација Soest Third World Group - Проекти за развој од мал обем за вода, земјоделство, аквакултура и други потреби на многу сиромашните. (Рок: отворен) https://www.derdewereldgroepsoest.nl/dwgs25/index.php/project-application.html

​За да бидете поуспешни во добивањето грант поддршка, пријавете се навреме на некој од следните термини на онлајн Обуката за пишување на предлог проекти од ЕУ и други донатори, во организација на ПРОЕФЕКТ кои можете да ги најдете на овој линк: https://forms.gle/F13bGBN6CNTSuqp89

 

УСЛУГИ ЗА ПРОЕФЕКТ за пишување на предлог проекти:

1. ОБУКИ ЗА ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (155 евра од учесник за два дена обука + 0.5 деи менторска поддршка. Во периодов имаме и онлај Обуки и големи попусти до 40% . Видете повеќе овде: https://goo.gl/forms/UOeotPVh3JW0MXkI3

2. КОНСУЛТАНТСКО ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (врз оса на взаемно договорен број на деи на пишување и консултантски надоместок / ден); и

3. ДОГОВОР за АУТСОРСИНГ НА ПИШУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ И МЕНАЏИРАЊЕ ПРОЕКТИ меѓу ПроЕфект и Вашата организација. Со потпишувањето договор, Проефект се обврзува за мониторинг на грантови, пишување предлог проекти, спроведување на дел на консултантските и други задачи во реализацијата на добиениот проект.

 

Повеќе информации можете да добиете на www.proefekt.mk. Исто така можете да се јавите во ПРОЕФЕКТ Ио, на мобилен 070 355 095 или да испратите е-мејл на: info@proefekt.mk

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • LinkedIn - White Circle