top of page

ПРОЕФЕКТНО ДО ГРАНТОВИ

И ДО ВЕШТИНИ ЗА ПОДОБРИ ЛУЃЕ НА РАБОТА И ДОМА

ПОБАРАЈТЕ ИНФОРМАЦИЈА НА
 +389 70 355 095​
info@proefekt.mk
ПРОЕКТОРАТ ЗА АПРИЛ 2021

Се разработуваат европските грант програми за следните 7 години, априлскиот ПРОЕКТОРАТ со 95

активни конкурси за грант поддршка!

Во овој преглед на ПРОЕКТОРАТ за април 2021 поместуваме  вкупно 95 активни конкурси за грантови, од кои 37 конкурси од различни донаторски програми (IPA II/III, амбасади, други донаторски агенции, регрант програми,), 18 грант програми на Erasmus за 2021 година и 20 конкурси на Horizon Europe.  

Copy of Untitled.png

 

Објавуваме и 16 повици за грантови за социјални претпријатија и како и награди/предизвици за иновациите. Ќе може да се видат и 10 повици за мали и средни претпријатија и за стартапи. 

 

​Другите сервиси на ПроЕфект за развој и спроведување предлог проекти (експертско пишување на проекти и Обуки за подготовка на предлог проекти за грант поддршка) можете да ја видите на крајот на овој преглед! 

 

Ова е актуелната листа со повици за доделување грантови во рамките на овој преглед:

1.Повик на Европска Комисија: Иновативни решенија за разбивање и спречување на принудна осаменост кај постари лица (Рок: отворен до 15 април 2021) https://www.cherries2020.eu/calls/cherries-orebro-open-call-for-solutions/  

2.Google.org Impact Challenge (GIC) е отворен повик за доставување финансиски средства на организации ширум светот кои им даваат право на жените и девојчињата да напредуваат во економијата. (рок: 9 април 2021) https://impactchallenge.withgoogle.com/womenandgirls2021

3. НОВ повик за предлог проекти: Програма за прекугранична соработка Косово – РС Македонија (Рок:13/04/2021) https://cbc-kosovo-northmacedonia.eu/opencalls

4.Повик за предлог проекти за грантови против за модерно ропство. Втор повик: EL * C Итни грантови за лезбејски групи (Рок:21/04/2021) https://grants.journalismfund.eu/en/modern-slavery-unveiled

5. ФИТР Повик “ПРЕДИЗВИК ЗА МЛАДИ ИСТРАЖУВАЧИ #4 – ЗЕЛЕНИ ПРОЕКТИ”  (Рок: 16/04/2021) https://fitr.mk/javen-povik-za-finansirane-na-istrazuvacki-proekti-vo-osnovnite-i-srednite-ucilishta-predizvik-za-mladi-istrazuvaci-4-zeleni-proekti/

 

​6. Повик: Фонд SUEZ инцијативи за вода, канализација и управување со отпад (Рок: 30/04/ 2021) https://www.fondation-suez.com/en/

 

​7. Повик: Women's World Summit Foundation - Награда за креативност на жените во руралниот живот 2021 година -  (Рок: 30/04/ 2021) https://www.woman.ch/wp-content/uploads/2020/09/2021-nomination-form-en.pdf

 

​8. Нов Повик: Google.org Impact Challenge (GIC) е отворен повик за доставување финансиски средства на организации ширум светот кои им даваат право на жените и девојчињата да напредуваат во економијата. (рок: 9 април 2021) https://tinyurl.com/37u985k4

 

9. НОВ Повик: Trust for Mutual Understanding - Еколошка соработка на САД со партнери во Европа, Балтичките држави, Централна Азија, Монголија и Русија (Рок: 1/05/2021)  https://tmuny.fluxx.io/user_sessions/new

 

​10. World Food Prize Foundation- Светска награда за храна 2021 година (Рок: 1/05/ 2021) https://www.worldfoodprize.org/

 

​11. НОВ Повик: Награда за одржливост на Зајед (Рок: 6/05/ 2021) https://zayedsustainabilityprize.com/en

12. Фондација Ехага распишува  повик за грантови за промовирање на човековото здравје (Рок: 20/05/2021)  http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/ansokan.shtml

 

​​​​13. Нов Повик: Повик на Европската комисија за предлози за грантови за унапредување на судската соработка во граѓански и кривични предмети. (рок: 6 мај 2021) https://tinyurl.com/37u985k4

 

14. Нов Повик: Eвропската комисија: Повик за 4-годишни рамковни договори за партнерство со европски мрежи чиишто законски цели се да ја олеснат и поддржат судската соработка во граѓански и кривични предмети и/или пристап до правда за сите (рок: 6 мај 2021) https://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=55479

 

15. Нов Повик: Европска Комисија: Втор повик за апликации: Поддршка за локалните власти во развојот на инвестициски концепти за одржлива енергија (Рок: отворен до 31 мај 2021) https://www.eucityfacility.eu/apply-for-eucf-support/application-process.html

16. Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Владеење на правото и отчетност, Граѓанско учество, Сајбербезбедност и дезинформации, Развој на млади и Зајакнување на жени, Заштита на животната средина) (Рок: 01/06/2021)  https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330579

17. Механизам за цивилна заштита на Унијата  (UCPM) Партнерство за вмрежување (Рок: 1/06/2021) https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/ucpm/wp-call/2021/call-fiche_ucpm-2021-kn_en.pdf

18. Повик: Фондација Алстом - Проектна поддршка за невладини организации (Рок: 4/06/ 2021) https://www.foundation.alstom.com/submit-project  

19. Механизам за цивилна заштита на Унијата  (UCPM): Превенција и подготвеност за пекугранични ризици (Рок: 8/06/2021) https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/ucpm/wp-call/2021/call-fiche_ucpm-2021-pp_en.pdf

20. Нов Повик: Повик на Меѓународен фонд за културна разновидност 2021 година (IFCD) (рок: 16 јуни 2021) https://en.unesco.org/creativity/calls/call-applications-international-fund-cultural

21. Повик: BCSDN Повик за предлог проекти за грантови за адхок поддршка (Рок: Отворен до 30 јуни 2021) http://www.balkancsd.net/bcsdn-announces-a-call-for-proposals-for-ad-hoc-support-grants-2/

22. Нов Повик: Повик за Мрежата на креативни градови на УНЕСКО (UCCN) во 2021 за поттикнување на меѓународната соработка низ градовите во светот кои инвестираат во културата и креативноста како забрзувачи на одржливиот развој. (рок: 30 јуни 2021) https://en.unesco.org/news/2021-call-applications-unesco-creative-cities-network-now-open

23. Повик: Акцелераторска програма на GlobalGiving: Покана за Непрофитни организации да остварат успех за краудфиндинг (донации на помали износи од поголем број на поединци) (Рок:16/07/2021) https://www.globalgiving.org/accelerator/

24. Нов Повик: Фондација за третиот милениум - Програма за одржливост (Рок:30/07/2021) http://www.stiftung3m.org/en/foerderung/index.html

25. Нов Повик: Club300 Foundation - Грантови за заштита на птици (Рок:30/07/2021) https://www.club300.se/club300/bird-protection/

​​

26.  Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Претприемништво и иновации; културата и уметноста; Разновидност и зајакнување на младите и на маргинализраните заедници; Демократски процеси и вредности; Зајакнување на отпорноста против дезинформации; Заштита на животната средина; и евроатланска интеграција (Рок: 30/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330565   

​27. ​​​Програма за мали грантови за јавна дипломатија за непрофитни организации на Канцеларијата за јавни работи  при мисијата на САД во НАТО (САД-НАТО) (31/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330518

​​

28. БТД: Поддршка на „Западен Балкан 6“ за зајакнување на слободата на медиумите и борба против домашно и родово насилство (Рок: 15/10/2021) https://www.gmfus.org/support-western-balkans-6-strengthening-media-freedom-and-fighting-domestic-and-gender-based

29. CIVICA Mobilitas 3: Повик за мали грантови (Рок: отворен до 30. јуни 2022) https://civicamobilitas.mk/povici/cm-mak-02/

​​

30. Invivo Quest: Програмата за иновации InVivo за забрзување на технолошките и еколошките транзиции во АгФуд за надминување на предизвиците на климатските промени додека го хранат светот! (Рок: Отворен) https://www.invivoquesteurotour2020-2021.com/

​​​​

31. The National Geographic Society неколку конкурси- КОВИД-19 Фонд за далечинско учење за итни случаи за едукатори (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​​​

32. The National Geographic Society неколку конкурси- - Фонд за итни случаи КОВИД-19 за новинари (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​​​

​33. OTF Повик за апликации за Фондот за прототип на заедницата (Рок: отворен) https://www.opentech.fund/funds/community-prototype-fund/

​​​​​

34. Повик - Hate Speech International: за медиумски професионалци со проекти за истражување на говор на омраза, криминал од омраза и / или екстремизам (отворен)   https://civicamobilitas.mk/povici/cm-mak-02/

​​​​​

35. Повик на Јапонска амбсада во Скопје за активистички и проекти за безбедност на луѓето ( Grass Roots and Human Security Projects (GGP)) (Рок: отворен) https://www.at.emb-japan.go.jp/mk/en/40_bilateral/020_ggp/021_ggpintroduction.html

​​​​

36. Повик - предлог проекти на ЕЕД (The European Endowment for Democracy)

(Рок: Отворен) https://goo.gl/spQWLR

​​​​

37. Нов Повик:Повик на The Rapid Response Fund за поддршка на организации, активисти, новинари и други поборници на човекови права кои се соочуваат со дигитални напади и итни случаи од разни видови (рок: отворен) https://frontlineaids.org/our-work-includes/rapid-response-fund/apply/  

​​​​​Програмата Еразмус+ на ЕУ поддржува проекти, партнерства и настани во областа на образованието, обука, млади и спортот, ги има следните отворени повици:

1. Еразмус+ Акредитација во областа на младите (Рок: 31/12/2021) 

Повеќе на следниот линк: 

I. Клучна акција 1 (КА1) - Мобилност за учење на поединци:

2. Мобилност на поединци од областа на високото образование (Рок: 11/05)

 

3. Мобилност на поединци во ВЕТ (стручното образование), училишно образование и образованието за возрасни (Рок: 11/05)

 

5. Мобилност на поединци од областа на младите (Рок: 11/05 и 5/10)

4. Еразмус акредитации во стручно образование и обука, училишно образование и образование за возрасни  (Рок: 19/10) https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/programme-guide/part-b/key-action-1/erasmus-accreditation-vet-school-adult_en

 

5. Повик на Еразмус за Центри за стручна извонредност (рок: 7 септември 2021)

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/programme-guide/part-b/key-action-2/partnerships-cooperation/centres-vocational-excellence_en

​II. Клучна акција 2 (КА2) - Соработка меѓу организации и институции

6. Партнерства за соработка во областа на образованието, обуката и млади, освен оние поднесени од европски невладини организации (Рок: 20/05)

 

7. Партнерства за соработка во областа на образованието, обуката и млади поднесени од европски невладини организации (Рок: 20/05)

 

8. Партнерства за соработка во областа на спортот (Рок: 20/05)

 

9. Партнерства од мал обем во областа на образованието и обуката и mлади (Рок: 20/05 и 3/11)

 

10. Партнерства од мал обем во областа на спортот (Рок: 20/05)

 

11.Акција Еразмус Мундус. (Рок: 26/05)

 

12. Центри за стручна извонредност (Рок: 07/09)

 

13.  Еразмус+ Академии за наставници, (Рок: 07/09)

 

​14. Алијанси за иновации (Рок: 07/09)

15. Непрофитни спортски настани на (Рок: 20/05)

 

16. Градење на капацитети во областа на младите (Рок: 01/07)

 

III. Клучна акција 3 (КА3) - Поддршка на развојот и соработката на политиките

 

17. Акции и мрежи на Jean Mone, (Рок: 2/06)

 

18. Европската младина заедно (Рок: 24/06)

​Повеќе за сите овие повици на Еразмус+ можете да дознаете во програмскиот водич:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/default/files/2021-erasmusplus-programme-guide_en.pdf

​​​

​​

Дополнително 20 грант конкурси за поднесување предлог проекти кои е отворени во рамките на Horizon Europe - Рамковната програма за истражување и развој на ЕУ, каде имаме најави на осум конкурси од новата Хоризон Европа 2021-2017  (За кои ќе Ви треба најaва со EU Login):      

1. Создавање и интеграција на нови индустриски вредносни синџири за малите и средни претпријатија во сектор на суровини и рударство преку ИКТ, циркуларна економија, ефикасност на ресурсите и напредна иновативна поддршка во производството (Рок: 5/052021) https://h2020-minethegap.eu/

 

2. ФЕР и споделување на отворени податоци за поддршка на европската подготвеност за КОВИД-19 и други заразни болести (Рок: 06/05/2021)

https://tinyurl.com/horizon-eu-k-19

3. Групи обединети против варијантите на КОВИД -19 (Рок: 06/05/2021) https://tinyurl.com/he-cohort-k19

4. Вакцини и терапевтски клинички испитувања за зајакнување на превенција и третман на КОВИД-19 (Рок: 06/05/2021) https://tinyurl.com/he-k-19-vaccines

5. Истражувачки инфраструктурни услуги за брзи реакции на истражување на КОВИД-19 и други епидемии на заразни болести (Рок: 06/05/2021) https://tinyurl.com/he-k19-infrastructure

6. Градење на капацитети и транснационална соработка за националните точки за контакт (НЦП) (Рок: 18/05/ 2021) https://tinyurl.com/he-ncps

 

7. Иновација за дигитален автоматски спој за Европската програма за испорака (Рок: 18/05/ 2021)  https://tinyurl.com/he-coupler

8. EIC Pathfinder Open 2021 (Рок: 19/05/ 2021) – https://tinyurl.com/he-pathfinder-open

9. ЕУ награда за жени иноватори (Рок: 30/06/ 2021) https://tinyurl.com/he-woman-innovators

10. Стратешки дигитални и здравствени технологии (Рок: 09/06/ 2021) https://tinyurl.com/he-sdht

11. Новини на зелениот договор за економско закрепнување (Рок: 09/06/ 2021) https://tinyurl.com/green-deal-he

​12. EIC Accelerator Open 2021 (Рок: 09/06/ 2021)  https://tinyurl.com/he-eic-accelerator

13. Обука и едукација за компјутери со високи перформанси (Рок: 01/07/2021) https://tinyurl.com/he-training-hpc

14. ​Награди за европска престолнина на иновации  (Рок: 15/07/ 2021)  https://tinyurl.com/he-award-eu-capital

15. Награда за соочување со општествените предизвици (Рок: 29/07/ 2021) https://tinyurl.com/he-societal-challenges-award

 

16. Награда за стратегија за набавки за иновации (Рок: 29/07/ 2021)  https://tinyurl.com/he-ips-award

17. Награда за лидерство за набавки  (Рок: 29/07/ 2021)  https://tinyurl.com/he-award-procurement-leader

18. Проекти за иновативно решение што ќе овозможи следење на сите трговски товарни возови, од сите железнички претпријатија, опфаќајќи ја целата европска мрежа (Рок:21/09/2021)  https://tinyurl.com/he-trains

19. Влијание и бенефит на истражувањето и иноивациите за да се направи железницата привлечна за засегнатите страни (Рок:18/05/2021)  https://tinyurl.com/he-rails

20 Награда ЕИЦ Хоризонт за „Гориво од сонцето: вештачка фотосинтеза“ (Рок: 6/10/2021) https://tinyurl.com/he-award-fuel-sun

 

Објавуваме 10 повици за грантови за мали и средни претпријатија и за стартапи, кои се регрант програми на H2020 или на други Европски проекти. Поместуваме и еден предзвик. Ова е листата која е отворена сега за отворени конкурси до јуни 2021:

1.Нов Повик: ФИТР Повик”Дигитализација на земјоделството”  (Рок: 20/04/2021) https://fitr.mk/agrodigital/

2.Нов Повик: Повик на Европска Комисија: Зголемување на иновациите за дијагноза, превентива и надзор на КОВИД-19 (Рок: отворен до 30 април 2021) http://www.inno4cov19.eu/open-call/

3.InsuResilience Solutions Fund- 5ти повик за предлог проекти (Рок: 16/04/2021) 

4.Нов Повик:Повик на Investors Hub за помагање на исклучителни стартапи и етаблирани претприемачи кои дизајнираат и извршуваат иновативни деловни модели за профитабилно опслужување на аспирантскиот масовен пазар на Европа (рок: 31 мај 2021) https://africainvestorshub.com/

 

5.Најава од ФИТР: Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ (во втор квартал – април-јуни 2021). https://fitr.mk

6.Нов Повик:Solve е иницијатива на Технолошкиот институт во Масачусетс (MIT) - ПРЕДИЗВИК ЗА ЗДРАВСТВЕНА БЕЗБЕДНОСТ И ПАНДЕМИЈА (рок: 16 јуни 2021) https://solve.mit.edu/challenges/2021-health-security-pandemics

7.Поврзување на точките за ослободување на иновативниот потенцијал за дигитална трансформација на европскиот земјоделско-прехранбен сектор (Рок: 28/07/2021)   https://www.smartagrihubs.eu/portal/open-call

 

8.Најава од ФИТР: Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации “ (во трет квартал – јули-септември 2021). https://fitr.mk

 

9.Предизвик: можност за финансирање од Иновативниот производствен центар за соработка и истражувања (Рок: отворен)   https://www.imcrc.org/apply-now/

 

10.WBIF грантови/инвестиции во удели на компании во областите енергија, животна средина, социјала, транспорт, дигитална инфраструктура, како и инфраструктурни проекти за развој на приватниот сектор (Рок:  отворен (за годишни или двогодишни предлог проекти) https://wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant

​​

Во делот на поддршки за социјалните претпријатија како и на иновациите приредуваме листа на 23 конкурси за грант поддршка и т.н. предизвици.

​​

1.Нов Повик: Поддршка на социјалните претпријатија од Европската унија (ЕУ) во Сев ерна Македонија (рок: 20 април 2021) https://tinyurl.com/soc-prep-mk

2.Halcyon Поддршка за социјални претприемачи во рана фаза (Рок: 9/04/ 2021)  https://halcyonhouse.org/incubator/apply

 

3.Светска академија на науките - Грантови за истражување во базични науки (за групи) (Рок: 14/04/ 2021)  https://twas.org/opportunity/twas-research-grants-programme-basic-sciences-groups

 

4.Common Fund for Commodities — Поддршка за развој на пазарни продукти (Рок: 15/04/2021)http://www.common-fund.org/call-for-proposals/         

 

5.Нов Повик:Повик за Seed Funding ($20.000 и $100.000) за нови и високовлијателни добротворни организации (рок: 15 април 2021) https://www.charityentrepreneurship.com/apply-now.html

 

6.Lawrence Foundation — Грантови за животна средина 2021 година (Рок: 30/0

4/2021) https://thelawrencefoundation.org/application-process/

 

7.Повик: Меѓународен центар за генетско инженерство и биотехнологија - Грантови за соработка за истражување 2021 година (Рок: 30/04/ 2021) https://www.icgeb.org/activities/grants/

 

6. НОВ Повик: Фондација BBVA - Награди за граничните области на знаењето за 2021 (Рок: 30/06/ 2021) https://www.frontiersofknowledgeawards-fbbva.es/conditions/

8. Глобалниот фонд за иновации (ГИФ) - предлог проекти за иативни и економични решенија кои се однесуваат на кој било голем предизвик за развој (вклучувајќи енергија, пристап до вода, земјоделство и риболов) во која било земја или во повеќе земји од светот во развој. (Рок: отворен) https://www.globalinnovation.fund/apply/steps/understanding-the-application-process/

9. Фондација Draper Richards Kaplan - почетна поддршка за социјални претпријатија (Рок: отворен). https://www.drkfoundation.org/apply-for-funding/submit-an-application/

10. Фондација за садење овошни дрвја (Fruit Tree Planting Foundation) —  - Помош за овошни насади. FTPF нуди саден материјал и техничка помош за воспоставување овошни насади што ќе се користат за добротворни цели. (Рок: отворен)  https://www.ftpf.org/apply

11. The Development Related Infrastructure Investment Vehicle  (Инвестициско возило за инфраструктура поврзано со развојот) (DRIVE) е програма на холандска поддршка за инфраструктурни проекти во областите на вода; клима; безбедност на храна; и сексуално и репродуктивно здравје и права. (Рок: отворен) https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/how-apply-drive

12.USAID - развој на иативни вложувања (DIV). DIV спонзорира развој на иативни вложувања (ДИВ) за идентификување, развој, тестирање и размерување на иативни пристапи во развојот. (Рок: отворен) https://www.usaid.gov/div

13. Глобален фонд за фондации во заедницата (Global Fund for Community Foundation -GFCF прифаќа концепти насочени кон зајакнување и поддршка на приодите за филантропија во заедницата. (Рок: отворен) https://globalfundcommunityfoundations.org/what-we-do/grants/apply-for-a-grant/

14. Вода за сите (Aqua for All) - пристап до вода и санитарии - Има за цел да го олесни одржливиот пристап до вода и санитарии и затоа бара концептни белешки за решенија за предизвиците со вода. (Рок: oтворен) https://aquaforall.org/news/apply-now/

15. Корпоративна фондација ENGIE - Грантови за подобрен пристап до енергија од загрозените заедници. (Рок: отворен) https://fondation-engie.com/soumettre-un-projet/  

16. Фондација Soest Third World Group - Проекти за развој од мал обем за вода, земјоделство, аквакултура и други потреби на многу сиромашните. (Рок:отворен) https://www.derdewereldgroepsoest.nl/dwgs25/index.php/project-application.html

​​

​За да бидете поуспешни во добивањето грант поддршка, пријавете се навреме на некој од следните термини на онлајн Обуката за пишување на предлог проекти од ЕУ и други донатори, во организација на ПРОЕФЕКТ кои можете да ги најдете на овој линк: https://forms.gle/F13bGBN6CNTSuqp89

УСЛУГИ ЗА ПРОЕФЕКТ за пишување на предлог проекти:

1. ОБУКИ ЗА ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (155 евра од учесник за два дена обука + 0.5 деи менторска поддршка. Во периодов имаме и онлај Обуки и големи попусти до 40% . Видете повеќе овде: 

2. КОНСУЛТАНТСКО ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (врз оса на взаемно договорен број на деи на пишување и консултантски надоместок / ден); и

3. ДОГОВОР за АУТСОРСИНГ НА ПИШУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ И МЕНАЏИРАЊЕ ПРОЕКТИ меѓу ПроЕфект и Вашата организација. Со потпишувањето договор, Проефект се обврзува за мониторинг на грантови, пишување предлог проекти, спроведување на дел на консултантските и други задачи во реализацијата на добиениот проект.

Повеќе информации можете да добиете на . Исто така можете да се јавите во ПРОЕФЕКТ, на мобилен 070 355 095 или да испратите е-мејл на: 

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • LinkedIn - White Circle
bottom of page