top of page

ПРОЕФЕКТНО ДО ГРАНТОВИ

И ДО ВЕШТИНИ ЗА ПОДОБРИ ЛУЃЕ НА РАБОТА И ДОМА

ПОБАРАЈТЕ ИНФОРМАЦИЈА НА
 +389 70 355 095​
info@proefekt.mk
ПРОЕКТОРАТ ЗА НОЕМВРИ-ДЕКЕМВРИ 2021

Најнов преглед со 599 Конкурси за грант поддршка до карајот на мај 2022 !

2022.png

Плус 27 конурси

од Еразмус+

за 2022 година

ПРОЕКТОРАТ НОЕ-Дек 2021 (1).png
Програмата Хоризонт Ебропа
Социјални претријатија

Пред вас е најновото издание на ПРОЕКТОРАТ (повторно двоброј) за месеците ноември и декември 2021, што преставува 47 издание на овој единствен преглед на повици за грант поддршка во Македонија. Во него имаме особен акцент кон повици за грантови за иновации, како и за конкурси за предзвици и акцеларторски програми за претријтија и стартапи (вкупно 63 конкурси за грант).
Најголемиот број на конкурси дури 485 на број имв во Horizon Europe програмата на ЕУ за истражување и иновации. 
48 конкурси се листа од најразлични грант програми од ЕУ фондовите и други меѓународми програми. 10 конкурси се во областа на поддршката социјалните претријатија. 27 нови конурси за грант од Еразмус+ програмата  за 2022 се додадени на 27/11. 
 

​Другите сервиси на ПроЕфект за развој и спроведување предлог проекти (експертско пишување на проекти и Обуки за подготовка на предлог проекти за грант поддршка) можете да ја видите на крајот на овој преглед! 
 
Ова е актуелната листа со повици за доделување грантови во рамките на овој преглед:

Ноември 2021 година

1. Грант програма на Европската асоцијација за заштита на отворено, краен рок: 15-ноември-21, https://www.eocaconservation.org/project-info.cfm?pageid=20

2. Отворен повик за мали грантови за граѓански организации, краен рок: 18-ноември-21, https://bit.ly/3nkbmiV

3. Програма за грантови на National Geographic Society, Краен рок: 18-ноември-21, https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

4. НМС: Повик за доделување мали грантови за граѓански организации, Рок: 18-нов-2021 https://tinyurl.com/nms-call-18-nov-21

5. Програма за грантови за архиви за 2021 година: 19-ноември-21 https://www.aip.org/history-programs/niels-bohr-library/grants-archivesb

6. Глобален ЛГБТИК фонд за итни случаи на Outright Action International Covid-19,  Краен рок: 22-ноември-21 https://outrightinternational.org/COVIDfund-OpenCall-Nov21

7. Програма за грант за дезинформации за климата, краен рок: 26-ноември-21, https://ifcn.submittable.com/submit

8. Мала фондација за големи предизвици мали и големи грант, Рок: 26-ноември-21 https://unifor.no/stiftelser/the-minor-foundation-for-major-challenges/?_sf_s=Minor

9. Повик за предлози: Антикорупциски иницијативи за подигање на јавната свест, краен рок: 30-ноември-21 https://rai-see.org/what-we-do/see-tac/grants/

10. Отворени апликации за заштита, зачувување и реставрација на културни добра надвор од Јапонија, Рок: 30-ноември-21, http://www.sumitomo.or.jp/e/kaigai/outside.htm

Декември 2021 година

1. Програма за мали истражувачки грантови, краен рок: 1-декември-21, https://www.spencer.org/grant_types/small-research-grant

2. Програма за поддршка на инфраструктурата на музеите на САД и Европа, краен рок: 1-декември-21, https://www.jpf.go.jp/e/program/culture.html

3. Финансиски решенија за конзервација, Рок: 1-дек-2021, https://www.conservationfinancealliance.org/incubator

4. United Nations Women’s Guild Vienna - добротворна организација за деца, Рок: 1-дек-2021, https://unwg.unvienna.org/charity.html

5. Програма на УНЕСКО-Ашберг за уметници и културни професионалци Краен рок: 3-декември-21 https://en.unesco.org/creativity/news/call-projects-unesco-aschberg-programme-artists

6. Фонд за демократија на Обединетите нации, краен рок: 6 декември 2021 година https://www.un.org/democracyfund/content/call-project-proposals

7. Барањето за предлози SNAPP 2021 сега е отворено! Краен рок: 10-декември-21 https://snappartnership.net/get-involved/our-open-calls-for-proposals/

8. Повик на National Endowment for Democracy (NED) Краен рок: 12-декември-21, https://www.ned.org/apply-for-grant/en/

9. Грантови за поттикнување на иновациите и трансформацијата на храната во обем

Краен рок: 17-декември-21, https://www.eitdigital.eu/our-messages/calls-tenders/eit-community-booster/

10. Нова европска програма за климатско забрзување Баухаус. Краен рок: 17-декември-21 https://www.eitdigital.eu/our-messages/calls-tenders/eit-community-booster/

11. EIT лансира Scaling up European Digital Ventures, краен рок: 17-декември-21, https://www.eitdigital.eu/our-messages/calls-tenders/eit-community-booster/

12. Western Balkan Fund 4-ти повик за регионални проекти, краен рок: 23-декември-2021 година, https://wbfportal.org/applicant/

13. Програмата за грантови за социјално влијание на Truepic за 2022 година, краен рок: 31-декември-21 https://truepic.com/grant/

14. Обезбедете безбедност на водата за одржлив развој и безбедност на храна, краен рок: 31 декември 2021 година https://www.worldwatercouncil.org/en/king-hassan-ii-great-world-water-prize

15. Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund — Зачувување на природата и зачувување на видовите,  Рок: 31-дек-2021, , https://wildlifefund.nl/en/submit-project/

16. StartupXs - Грант за почетно финансирање за социјални претпријатија, ,Рок: 31-дек-2021, https://startupxs.com/fund/changemakers-seed-funding-2022/

Јануари 2022 година

1. Audubon Naturalist Society (ANS) на Crowder-Messersmith Fund за обезбедување почетни пари од заедниците и поединците, Рок: 06-јан-22, https://anshome.org/crowder-messersmith-fund/

2. Повик за предлози за храна на EIT 2022 година, краен рок: 14 јануари 2022 година,

https://www.eitfood.eu/projects/eit-food-call-for-proposals-2022

3. Отворен повик за одговор на Covid-19 2021 за здравствена роботика, краен рок: 15-јан-22 https://dih-hero.eu/call/covid-19-response-open-call-2021/

4. Програмата за знаење за загрозен материјал нуди мали и големи грантови за 2021-22, краен рок: 17-јан-22 https://www.emkp.org/grants/

 

Февруари 2022 година

1. SPS: Повик за кофинансирање на мали проекти во рамките на Централноевропската иницијатива за 2022 година, 10-фев-22, https://application.cei.int/application/cf2021/

2. ЦЕРВ: Повик за кофинансирање на меѓународни проекти од областа на унапредување на соработката во демократскиот и граѓанскиот живот во синдикатот, Рок: 10-фев-22 https://tinyurl.com/Cerv-10-feb-2022

3. Европска комисија: Отворена покана за паметни решенија за употреба на дигитални технологии, краен рок: 15-фев-22, https://bit.ly/3w0iJQM

4. CFP: Помош за развој на проекти на иницијативата за кружни градови и региони,

Краен рок: 15-фев-22, https://bit.ly/31baRk3

5. CERV: Повик за кофинансирање проекти во областа на градење капацитети и подигање на свеста за Повелбата на ЕУ за основни права и стратешки судски спорови, Рок: 24-фев-22, https://tinyurl.com/cerv-24-feb-2022

6. Глобален фонд за адаптација (EbA) базиран на екосистем за адаптација на негативните ефекти од климатските промени, краен рок: 28-фев-22, https://globalebafund.org/

Март 2022 година

1. Грантови за ИКТ иновации за одржливост на производството во малите и средни претпријатија Рок: 30-мар-22 https://bit.ly/3AQj899

Април 2022 година

1. Engage Art Contest Краен рок: 14-април-22 https://engageart.org/contest/

Мај 2022 година

1. Програма за грантови на Фондацијата Ехага, краен рок: 20-мај-22 мај http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/tidplan.shtml

Грант-конкурси со постојано аплицирање

 1. ФОНД L'ORÉAL за поддршка на проекти за помош на жените во ранливи ситуации, Рок: Отворено, https://www.loreal.com/en/news/commitments/supporting-highly-vulnerable-women/

 2. The National Geographic Society неколку конкурси- (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

 3. Open Technology Fund - Повик за апликации за неколку нивни фондови (Рок: отворен) https://guide.opentech.fund/

 4. Повик на Јапонска амбсада во Скопје за активистички и проекти за безбедност на луѓето ( Grass Roots and Human Security Projects (GGP)) (Рок: отворен) https://www.at.emb-japan.go.jp/mk/en/40_bilateral/020_ggp/021_ggpintroduction.html

 5. Повик - предлог проекти на ЕЕД (The European Endowment for Democracy) (Рок: Отворен) https://www.democracyendowment.eu/en/apply-for-support.html

 6. Повик:Повик на The Rapid Response Fund за поддршка на организации, активисти, новинари и други поборници на човекови права кои се соочуваат со дигитални напади и итни случаи од разни видови (рок: отворен) https://frontlineaids.org/our-work-includes/rapid-response-fund/apply/  

​​

Апликации со крајни рокови по мај 2022

     1.Повик на канцеларијата Public Affairs Advisor (PAA) at the U.S. Mission to NATO (USNATO)  „  Public Diplomacy 

        Small Grants Program“ (Рок: 1/08/2022) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=335257

     2. Повик на УСАИД: Critical Infrastructure Cybersecurity (CIC) Annual Program Statement (APS) (Рок: 18/08/2022)          https://tinyurl.com/usaid--cic-aug-2022

     3. ​Повик на УСАИД:Higher Education for Leadership, Innovation, and Exchange (HELIX), A New Partnerships 

        Initiative (NPI) (Рок: 02/04/2023) https://www.grants.gov/web/grants/search-grants.html?keywords=macedonia

     4. Повик на УСАИД: YouthPower 2 (YP2) Annual Program Statement (APS) (Рок:29/03/2023) 

       https://www.grants.gov/web/grants/search-grants.html?keywords=macedonia

Програмата Еразмус+ на ЕУ поддржува проекти, партнерства и настани во областа на образованието, обука, млади и спортот, ги има следните отворени повици:

1. Соработка со граѓанско општество: образование и обука, Рок: 15-дек-2021

2. Соработка на граѓанското општество во областа на младите, Рок: 15-дек-2021

3. Виртуелна размена со други специфични региони во светот, , Рок: 22-фев-2022

4. Виртуелна размена со Западен Балкан, Рок: 22-фев-2022

Овие конкурси на Еразмус+ можете да ги видите на следниот линк: https://tinyurl.com/erasmus-plus-dec21-feb22

Согласно новата програма за 2022 година објавени на 24 ноември 2021 има 27 конкурси во 2022 во сите 3 клучми акции. Тоа се следните повици:

Клучна акција 1

 1. Мобилност на физички лица од областа на високото образование (Рок: 23/02/2021)

 2. Мобилност на поединци во областите на стручното оброзование, училишно образование и образование на возрасни (Рок: 23/02/2021)

 3. Меѓународна мобилност која вклучува трети земји кои не се поврзани со програмата (Рок: 23/02/2021)

 4. Еразмус акредитации во стручното оброзование, училишно образование и образование на возрасни (Рок: 19/10/2021)

 5. Еразмус акредитации во областа на младите (Рок: 19/10/2021)

 6. Мобилност на поединци од областа на младите (Рок: 23/02/2021)

 7. Мобилност на поединци од областа на младите (Рок: 4/10/2021)

 8. DiscoverEU Акција за вклучување (Рок: 4/10/2021)

 9. Виртуелни размени на терен за високото образование и млади (Рок: 20/09/2021)

 

Клучна акција 2

 1. Партнерства за соработка во областа на образованието, обуката и младите, освен оние поднесени од европски невладини организации (Рок: 23/03/2021)

 2. Партнерства за соработка во областа на образованието, обуката и младите поднесени од европски невладини организации (Рок: 23/03/2021)

 3. Партнерства за соработка во областа на спортот (Рок: 23/03/2021)

 4. Партнерства од мали размери во областа на училишното образование, стручното образование и обука, образование на возрасни и млади (Рок: 23/03/2021)

 5. Партнерства од мали размери во областа на училишното образование, стручното образование и обука, образование на возрасни и млади (Рок: 4/10/2021)

 6. Мали партнерства во областа на спортот (Рок: 23/03/2021)

 7. Центри за стручна извонредност (Рок: 7/09/2021)

 8. Еразмус+ Академии за наставници (Рок: 7/09/2021)

 9. Еразмус Мундус акција (Рок: 16/02/2021)

 10. Сојузи за иновации (Рок: 15/09/2021)

 11. Напредни проекти (Рок: 15/03/2021)

 12. Градење на капацитети во областа на високото образование (Рок: 17/02/2021)

 13. Градење на капацитети во областа на стручното образование и обука (Рок: 31/03/2021)

 14. Градење на капацитети во областа на млади (Рок: 7/04/2021)

 15. Градење на капацитети во областа на спортот (Рок: 7/04/2021)

 16. Непрофитни европски спортски настани (Рок: 23/03/2021)

 

Клучна акција 3

 1. Европски млади заедно (Рок: 22/03/2021)

 2. Акции и мрежи на Жан Моне (Рок: 01/03/2021)

Апликациите за конкурсите кои се аплицираат во националните агенции можат да се најдат на следниот линк: https://webgate.ec.europa.eu/erasmus-applications, а сите кои се аплицираат до EACEA во Брисел, на https://tinyurl.com/erasmus-plus-2022 

Програмата за единствен пазар (Single Market Program (SMP)) на ЕУ го опфаќа единствениот пазар, конкурентноста на претпријатијата, вклучително и малите и средните претпријатија, областа на растенијата, животните, храната и добиточната храна и европската статистика.Ова се отворените конкурси

1. Локални зелени зделки Рок: 24-Нов-21

2. Мисии за социјална економија за отпорност на заедницата Рок: 24-Нов-21

Овие повици за грант можат да се видат тука:  https://tinyurl.com/cosme--nov-21

 

Дополнително   грант конкурси за поднесување предлог проекти кои е отворени во рамките на Horizon Europe - Рамковната програма за истражување и развој на ЕУ, каде има над 485 отворени и најавени конкурси од новата Хоризон Европа 2021-2017  (За кои ќе Ви треба најaва со EU Login):      

​​

1 COMPONENT - EXCELLENT SCIENCE / ОДЛИЧНА/ИЗВОНРЕДНА НАУКА

1.1. Европски совет за истражување - Европски совет за истражување: финансирање на гранични истражувања дизајнирани и водени од најдобрите истражувачи во Европа

 • Почетни грантови Европскиот истражувачки совет (ERC) - Horizon Europe ERC Starting Grant (ERC-2022-STG) (Рок: 13/01/2022) https://tinyurl.com/he-erc-starting-grants

Вкупен буџет: 2021 година: 1,9 милијарди евра

1.2. Мари Склодовска Кири Акции:

Вкупен буџет: 2021 година: 817 милиони евра, 2022 година: 874 милиони евра

1.3. Истражувачки инфраструктури: финансирање на нови истражувачки инфраструктури од светска класа.

 • Подготвителна фаза на нови истражувачки инфраструктурни проекти на ЕСФРИ  INFRA-2021-DEV-02-01 (Рок: 20/01/2022) https://tinyurl.com/he-prep-study

 • Консолидација на околината на истражувачката инфраструктура – Индивидуална поддршка за проектите на ESFRI  INFRA-2021-DEV-02-02  (Рок: 20/01/2022) https://tinyurl.com/he-consolidation

Вкупен буџет: 2021 година: 289 милиони евра, 2022 година: 318 милиони евра.

2 COMPONENT - глобални предизвици и европска индустриска конкурентност

2.1. ЗДРАВСТВО – 25 отворени конкурси за грант (Рокови: 06/1-21/04/2022 ) https://tinyurl.com/he-comp2-health

Вкупен буџет: 2021 година: 1039,8 милиони евра и 2022 година: 936,3 милиони евра

 

2.2. Култура, креативност и инклузивно општество – 30 отворени конкурси за грант (Рокови: 7/01-20/04/ 2022) ) https://tinyurl.com/he-comp2-culture

Вкупен буџет: 2021 година: 160,26 милиони евра и 2022 година: 264,17 милиони евра

 

2.3. Граѓанската безбедност на општеството - 62 отворени конкурси за грант  (Рокови: За 2021 година:  23 ноември и за 2022 година: 16 ноември, 23 ноември.) https://tinyurl.com/he-comp2-civil-security

Вкупен буџет: 2021 година: 220,54 милиони евра и 2022 година: 193,29 милиони евра

3.4. Дигитални, индустрија и простор – 95 отворени конкурси за грант  (Рокови: За 2021 година: 23 септември и 21 октомври, За 2022 година: 25 јануари, 27 јануари, 16 февруари, 30 март, 5 април и 16 ноември) https://tinyurl.com/he-comp2-digital

Вкупен буџет: 2021 година: 1734,97 милиони евра и 2022 година: 1766,05 милиони евра

3.5. Клима, енергија и мобилност - 129 отворени конкурси за грант  - (Рокови: За 2022 година: повеќе датуми во јануари и февруари, 26 април, 6 септември и 27 октомври. 10 февруари (прва етапа), 27 септември (втора етапа) https://tinyurl.com/he-comp2-Climate-Energy

Вкупен буџет: 2021 година: 1517,74 милиони евра и 2022 година: 1576,51 милиони евра

3.6. Храна, биоекономија, природни ресурси, земјоделство и животна средина - 81 отворени конкурси за грант  (Рокови: За 2022 година: 15 февруари (една етапа и прва етапа), 1 септември (само втора етапа)

Вкупен буџет: 2021 година: 1020,53 милиони евра и 2022 година: 900,64 милиони евра

- 129 отворени конкурси за грант 

 

- 17 повици на Хоризонт Европа Поддршка на двојната Транзиција кон зелена и дигитална економија (Рок: 23/11/2021)   https://tinyurl.com/horizon-eu-transition

​​- 17 повици на Хоризонт Европа Поддршка на двојната Транзиција кон зелена и дигитална економија (Рок: 23/11/2021) https://tinyurl.com/horizon-eu-transition

- 17 повици на Хоризонт Европа Чисти и конкурентни решенија за сите начини на транспорт (Рок: 23/11/2021)   https://tinyurl.com/horizon-eu-transp

- Чисти и конкурентни решенија за сите начини на транспорт (Рок: 23/11/2021)   https://tinyurl.com/horizon-eu-transp

- 2 повици на Хоризонт Европа за поддршка на зајакнување на истражувачката инфраструктура (Рок: 23/11/2021) https://tinyurl.com/horizon-eu-reasarch-infrast

- 5 повици на Хоризонт Европа - Поддршка во истражување и иновации во областа на безбедноста (Рок: 23/11/2021)  https://tinyurl.com/horizon-eu-se

Компонента 3- innovation Europe, (12 повици), https://tinyurl.com/innovation-europe-2021-22

 1. Соработка со EEN, HORIZON-EIC-2021-EEN-01-01, Краен рок: 06 јануари 2022 година

 2. Зајакнување на синергиите помеѓу EIC и Startup Europe, HORIZON-EIC-2021-STARTUPEU-01-01, Краен рок: 18 ноември 2021 година

 3. ДИЗАЈН, HORIZON-EIT-2021-KIC-DESIGN-EITCCI, Краен рок: 24 март 2022 г.

 4. Проширени претприемачки екосистеми - HORIZON-EIE-2022-SCALEUP-01-01 Краен рок: 10 мај 2022 година

 5. Екосистеми за проширување на инвестициите - HORIZON-EIE-2022-SCALEUP-02-01 Краен рок: 4 октомври 2022 година

 6. Кон поинклузивни мрежи и иницијативи во европските иновациски екосистеми - HORIZON-EIE-2022-CONNECT-01-01 Краен рок: 26 април 2022 година

 7. Интеграција на актери за општествени иновации во иновативните екосистеми HORIZON-EIE-2022-CONNECT-01-02 Краен рок: 26 април 2022 година

 8. Спроведување на кофинансирани акциски планови за меѓусебно поврзување на иновативни екосистеми HORIZON-EIE-2022-CONNECT-02-01, Краен рок: 27 септември 2022 година

 9. Стимулирање на набавки за иновации HORIZON-EIE-2022-CONNECT-02-02 Краен рок: 27 септември 2022 година

 10. EIC Pathfinder (TRL 1-TRL 4  за истражување и развојот на нови идеи во рана фаза, пробив технологии и врвна наука), Рокови во 2022 година: 2 март 2022 година; 26 октомври 2022 година

 11. EIC Transition – (ТРЛ 4-6 за компаниите дополнително ги развиваат и потврдуваат нивните иновативни идеи, нови технологии или пионерски научни проекти.),  Рокови 2022 година: 6 април 2022; 15 јуни 2022 и 5 октомври 2022

 12. EIC Accelerator (ТРЛ 5-9 за стартапи и МСП, да ги зголемат иновациите со големо влијание со потенцијал да креират нови пазари) Следни рокови во 2022 година: 12 јануари 2022, 6 април 2022, 15 јуни 2022 година, 5 октомври 2022.

Објавуваме 57  конкурси за АКЦЕЛЕРАТОРСКИ ПРОГРАМИ, ПРЕДИЗВИЦИ И НАГРАДИ  за мали и средни претпријатија и за стартапи. Ова е листата која е отворена сега за отворени конкурси до јуни 2022:

ноември 2021 година

1. Изјави за интерес за годишна програма за слобода на Интернет, 15-21 ноември https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=335591

2. SpinLab - АКЦЕЛЕРАТОР HHL, краен рок: 16-ноември-21 https://www.spinlab.co/apply-now

3. DrinkTech Accelerator DICA, Рок: 18-ноември-21, https://drinkinnovation.de/en/

4. Програма за забрзување на дигитални здравствени иновации, краен рок: 18-ноември-21, https://innovation.wfp.org/digital-health-innovation-accelerator-program

5. Програма за забрзување на дигитални здравствени иновации за поддршка на способностите за подготвеност за пандемијата во LMICs 21-ноември-22 https://innovation.wfp.org/digital-health-innovation-accelerator-program

6. Глобалната програма за ментално здравје на Grand Challenges Canada, Краен рок: 23-ноември-21, https://www.grandchallenges.ca/programs/global-mental-health/

7. 2021-2222 Green Alley Award: The Stage for Circular Economy Startups да ги поврзе истомислениците и да им помогне на стартапите да го направат својот следен чекор. Краен рок: 23-ноември-21 https://green-alley-award.com/apply/

8. Трет отворен повик DAPSI, краен рок: 23-ноември-21, https://dapsi.ngi.eu/apply/

9. Грантови за зајакнување на консолидацијата на земјиштето во Северна Македонија Рок: 28-ноември-21 https://bit.ly/3jqFCIh

10. Scaleup4Europe HealthLab | Серија бр. 2, краен рок: 30-ноември-21, https://scaleup4.eu/

11. Грантови за невладини организации кои работат со раселени лица и бегалци, Рок: 30-ноември-21, https://www.ockendenprizes.org/

Декември 2021 година

1. ABN AMRO + Techstars Future of Finance Accelerator, Рок: 1-Dec-21, https://www.techstars.com/accelerators/abn-amro-techstars-future-of-finance-accelerator

2. 2. Отворен повик PLATOON, краен рок: 1-декември-21, https://platoon-2nd-open-call.fundingbox.com/?utm_medium=email&utm_source=fundingbox-fos-newsletter

3. NGI Assure 6-ти отворен повик, краен рок: 1-декември-21, https://ngi-assure-opencall.fundingbox.com/

4. DEEP Startup Ecosystem Accelerator, Краен рок: 3-Dec-21, https://www.startupheatmap.eu/deepsea-startup-ecosystem-accelerator/

5. Прво претприемач, краен рок: 5-декември-21, https://www.joinef.com/apply-paris/

6. Startup Wise Guys Sustainability Accelerator 2022 година, краен рок: 8-декември-21, https://app.dealum.com/#/company/application/new/8450/s5g93opwavbe6ogznv46yzeqbwzd916m

7. Галатеа сина забрзувач на раст, краен рок: 8-декември-21, https://galatea-vouchers.fundingbox.com/

8. Поднесете апликации за акцелераторската програма на Копенхаген, краен рок: 8-декември-21 https://startupwiseguys.com/sustainability/

9. Отворени номинации за европска награда за печатот, краен рок: 10-декември-21, https://www.europeanpressprize.com/awards/timetable-and-procedure/

10. Глобален знак предизвик за поддршка на детскиот јазик и комуникација, Краен рок: 10-декември-21 https://www.globalsignchallenge.org/

11. Светски предизвик за правда 2022 година за градење поправедни заедници, краен рок: 10-декември-21, https://worldjusticeproject.org/world-justice-challenge-2022

12. Најголеми светски награден фонд за млади лидери, краен рок: 15-декември-21, https://www.oneyoungworld.com/lead2030/21-22/challenge-sdg10-asahi

13. Credit Suisse — Lead2030 предизвик за SDG 15 (Живот на земја), Рок: 15-дек-2021, https://www.oneyoungworld.com/lead2030/21-22/challenge-sdg15-credit-suisse

14. UN Global Compact — Програма за млади SDG иноватори, Рок: 17-дек-2021, https://www.unglobalcompact.org/sdgs/young-sdg-innovators

15. Подигнете го вашиот почеток со мобилност на повисоко ниво! Краен рок: 17-декември-21, https://www.eitdigital.eu/our-messages/calls-tenders/eit-community-booster/

16. APX: Ние #инвестираме, Рок: 31-Дек-21, https://apx.vc/

17. Mastercard Start Path Global, краен рок: 31-декември-21, https://startpath.mastercard.com/spglobal/home.html

18. Hustle Raise, краен рок: 31-декември-21, https://madebyhustle.com/

19. 50 Partners, Рок: 31-Дек-21, https://www.50partners.fr/

20. Fongit Innovation Incubator, Рок: 31-Dec-21, https://www.fongit.ch/

21. Грант за стартапти, краен рок: 31-декември-21, https://www.te-palvelut.fi/en/employers/for-entrepreneurs/services-new-entrepreneurs/startup-grant

22. Antler UK, Краен рок: 31-Дек-21, https://www.antler.co/london

23. Axel Springer and Porsche, Рок: 31-Дек-21, https://apx.vc/

24. Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund — Зачувување на природата и зачувување на видовите,  Рок: 31-дек-2021, , https://wildlifefund.nl/en/submit-project/26. Distill Ventures, краен рок: 31-декември-21, http://www.distillventures.com/

26. Забрзувач на куќичка за птици, краен рок: 31-декември-21, https://gobirdhouse.com/en/accelerator/  

27. Microsoft Accelerator, краен рок: 31-декември-21, https://startups.microsoft.com/en-us/

28. Nextstars Accelerator, краен рок: 31-декември-21, http://www.nextstars.fr/#/entrepreneurs/

29. Програма за стартапи со вештачка интелигенција, Краен рок: 31-декември-21, https://bird-incubator.com/

30. Startupbootcamp Internet of Things and Big Data, краен рок: 31-декември-21 https://www.startupbootcamp.org/accelerator/iot-data/

31. Sting Accelerate, краен рок: 31-декември-21, https://sting.co/

32. Vienna Digital, Краен рок: 31-декември-2, https://viennabusinessagency.at/funding/programs/wien-digital-110/

Јануари 2021 година

1. Онлајн програма за 50 стартапи, краен рок: 1-јан-22, https://www.thefamily.co/

2. Полска награда II, краен рок: 1-јан-22, https://polandprize.space3.ac/apply/

3. Шанса да освоите 100.000 $ CAD од Arrell Global Food Innovation Awards, краен рок: 14 јануари 2022 година, https://arrellfoodinstitute.ca/awards/

4. Отворени номинации за наградата за управување со земјиште и почва, краен рок: 15-јан-22, https://www.europeanlandowners.org/awards/soil-land-award

5. WIN WIN наградата за одржливост во Гетеборг 2022 година (Одржлива аквакултура) Краен рок: 16-јан-22 http://winwingothenburgaward.com/theme-2022-sustainable-aquaculture/

6. Младински иновативен предизвик, краен рок: 18-јан-22, https://solve.mit.edu/challenges/solv-ed-youth-innovation-challenge

7. Апликации отворени за предизвикот Rise, краен рок: 22-декември-21, https://apply.risefortheworld.org/

8. Отворени номинации за Start Up Energy Transition Award 2022 година, краен рок: 31-јан-22, https://www.startup-energy-transition.com/set-award/

9. Фонд Мејпол за проактивно предизвикување на патријархатот, краен рок: 31-јан-22, http://www.maypolefund.org/the-grant/

 

Февруари 2022 година

1. Келог-Морган Стенли одржлив предизвик за инвестирање, краен рок: 13-фев-22, https://www.sustainableinvestingchallenge.org/

2. Номинациите сега се отворени за Fit for Life Awards 2022, 15-фев-22, https://www.fitforlife.foundation/awards-application

3. Отворени номинации за наградите за рана кариера на Wellcome, Краен рок: 15-фев-22, https://wellcome.org/grant-funding/schemes/early-career-awards

4. IMAGINE- Втор повик за идеи и натпревар за награди, Краен рок: 8-фев-22, https://www.cei.int/news/9124/2nd-edition-of-call-for-ideas-and-award-competition-imagine-active-young-citizens-for-sustainable

Март 2022 година

 1. Награда Yidan 2022 за унапредување на идеи во образованието, краен рок: 31-мар-22, https://yidanprize.org/the-prize/nominations/

Грант-конкурси со постојано аплицирање

1.Invivo Quest: Програмата за иновации InVivo за забрзување на технолошките и еколошките транзиции во АгФуд за надминување на предизвиците на климатските промени додека го хранат светот! (Рок: Отворен) https://www.invivoquesteurotour2020-2021.com/

2.Отворен иновативен програм на Касперски (Рок: 1/12/2021) https://www.kaspersky.com/blog/open-call-b2c-solutions-for-future/

​3. Предизвик: можност за финансирање од Иновативниот производствен центар за соработка и истражувања (Рок: отворен)   ​https://www.imcrc.org/apply-now/

​​​4. WBIF грантови/инвестиции во удели на компании во областите енергија, животна средина, социјала, транспорт, дигитална инфраструктура, како и инфраструктурни проекти за развој на приватниот сектор (Рок:  отворен (за годишни или двогодишни предлог проекти) https://wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant

​​​​

Во делот на поддршки за социјалните претпријатија како и на иновациите приредуваме листа на 13 конкурси за грант поддршка и т.н. предизвици.

​​ 

1. StartupXs - Грант за почетно финансирање за социјални претпријатија, ,Рок: 31-дек-2021, https://startupxs.com/fund/changemakers-seed-funding-2022/

 

2. Глобалниот фонд за иновации (ГИФ) - предлог проекти за иативни и економични решенија кои се однесуваат на кој било голем предизвик за развој (вклучувајќи енергија, пристап до вода, земјоделство и риболов) во која било земја или во повеќе земји од светот во развој. (Рок: отворен) https://www.globalinnovation.fund/apply/steps/understanding-the-application-process/

3. Фондација Draper Richards Kaplan - почетна поддршка за социјални претпријатија (Рок: отворен). https://www.drkfoundation.org/apply-for-funding/submit-an-application/

​​

4. Фондација за садење овошни дрвја (Fruit Tree Planting Foundation) - Помош за овошни насади. FTPF нуди саден материјал и техничка помош за воспоставување овошни насади што ќе се користат за добротворни цели. (Рок: отворен)  https://www.ftpf.org/apply

​​

5. The Development Related Infrastructure Investment Vehicle  (Инвестициско возило за инфраструктура поврзано со развојот) (DRIVE) е програма на холандска поддршка за инфраструктурни проекти во областите на вода; клима; безбедност на храна; и сексуално и репродуктивно здравје и права. (Рок: отворен) https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/how-apply-drive

​​

6.USAID - развој на иновативни вложувања (DIV). DIV спонзорира развој на иативни вложувања (ДИВ) за идентификување, развој, тестирање и размерување на иативни пристапи во развојот. (Рок: отворен) https://www.usaid.gov/div

​​

7. Глобален фонд за фондации во заедницата (Global Fund for Community Foundation -GFCF прифаќа концепти насочени кон зајакнување и поддршка на приодите за филантропија во заедницата. (Рок: отворен) https://globalfundcommunityfoundations.org/what-we-do/grants/apply-for-a-grant/

​​

8. Вода за сите (Aqua for All) - пристап до вода и санитарии - Има за цел да го олесни одржливиот пристап до вода и санитарии и затоа бара концептни белешки за решенија за предизвиците со вода. (Рок: oтворен) https://aquaforall.org/news/apply-now/

9. Корпоративна фондација ENGIE - Грантови за подобрен пристап до енергија од загрозените заедници. (Рок: отворен) https://fondation-engie.com/soumettre-un-projet/  

​​

10. Фондација Soest Third World Group - Проекти за развој од мал обем за вода, земјоделство, аквакултура и други потреби на многу сиромашните. (Рок:отворен) https://www.derdewereldgroepsoest.nl/dwgs25/index.php/project-application.html

​За да бидете поуспешни во добивањето грант поддршка, пријавете се навреме на некој од следните термини на онлајн Обуката за пишување на предлог проекти од ЕУ и други донатори, во организација на ПРОЕФЕКТ кои можете да ги најдете на овој линк: https://forms.gle/F13bGBN6CNTSuqp89

​​

УСЛУГИ ЗА ПРОЕФЕКТ за пишување на предлог проекти:

1. ОБУКИ ЗА ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (од 170- 250 евра од учесник за обуки од 2 - 5 дена обука + 0.5-1 ден менторска поддршка. Во периодов имаме и онлај Обуки и големи попусти од 10 до 35% . Пријавете се на следниот линк: https://forms.gle/CC9jyYmF8s182QQF9 

2. ГРАНТ АКАДЕМИЈА - 5-8 недели грант академија за пишување проекти со вкупно 16 сесии + 5 менторски сесии (вкупно 55 часа работа или 8.5 консултантски денови). Котизација 39.950 мкд  Пријавување на https://forms.gle/dXQT7PSSD9ewFryr5   

3. КОНСУЛТАНТСКО ПИШУВАЊЕ ПРОЕКТИ (врз оса на взаемно договорен број на деи на пишување и консултантски надоместок / ден); Побарајте консултант со пополнување на следнава форма https://forms.gle/TtXCSQgwpTzynBKZ9 или овде за менторска поддршка https://tinyurl.com/zakazuvanje-mentorska-sesija 

4. МОНИТОРИНГ НА ПОВИЦИ и АУТСОРСИНГ НА ПИШУВАЊЕ ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ И МЕНАЏИРАЊЕ ПРОЕКТИ меѓу ПроЕфект и Вашата организација. Со потпишувањето договор, Проефект се обврзува за мониторинг на грантови, пишување предлог проекти, спроведување на дел на консултантските и други задачи во реализацијата на добиениот проект. Пријавете се за оваа услуга на следниот линк: https://tinyurl.com/monitoring-na-grantovi

Повеќе информации можете да добиете на . Исто така можете да се јавите во ПРОЕФЕКТ, на мобилен 070 355 095 или да испратите е-мејл на: info@proefekt.mk

Еразмус + 2022
Акцелераторски програми
 • w-facebook
 • Twitter Clean
 • LinkedIn - White Circle
bottom of page